Kasa fiskalna zory

Kuchnia polska umieszcza się w grupie na daniach mięsnych. To z rodzaju w jaki stworzymy wołowinę, wieprzowinę i drób zależy, czy nasz posiłek będzie sukcesem bądź porażką.

Mycie Mięso powinniśmy myć tuż przed rozpoczęciem. Nie można pisać tego, jeśli jesteśmy pomysł schować je do lodówki, gdyż w trakcie mycia odkładamy na jego powierzchnię niebezpieczne bakterie, które mogą przyspieszyć proces jego rozkładu. Po umyciu mięsa powinniśmy dokładnie umyć ręce. Też warto myśleć o higienie w sukcesu wszystkich przedmiotów (noże, deski do cięcia), z którymi surowe mięso miało styczność.

Krojenie i dodawanie Mięso zawsze powinniśmy kroić w poprzek włókien. Dzięki temu po zrobieniu będzie ono jasne i miękkie. Do cięcia mięsa powinniśmy jednak używać ostrego noża. Dobrym systemem stanowi jego każdorazowe ostrzenie i płukanie. Dzięki temu krojone przez nas kotlety nie będą nieestetycznie poszarpane. Stanowi zatem ważne szczególnie dlatego, że przez poszarpane brzegi wycieka sok, przez co mięso traci swoją soczystość i smak.

Najlepiej smakuje mięso wcześniej zamarynowane. Marynatę możemy osiągnąć z czosnku, oliwy z oliwek, rozmarynu czy nowych ziół oraz przypraw. Żeby marynata tak się wchłonęła, warto wcześniej je rozpulchnić. Niezastąpiony potrafi się wtedy okazać rozdrabniacz do ciała. Dzięki niemu mięso lepiej wchłonie przygotowaną przez nas marynatę dodatkowo będzie lepsze.

Obróbka termiczna Zamarynowane mięso możemy usmażyć, upiec lub udusić. Smażąc i pijąc, warto pamiętać, iż na im mniejszym ogniu będziemy wówczas wykonywać, tym dokładnie. Mięso wiąże się w grupy z białka i tłuszczu, dlatego zbyt mocna i wysoka temperatura powoduje, że staje się ono nudne i łykowate. Smażąc je na prostszej temperaturze sprawimy, iż będzie rozpływało się w ustach. Podczas pieczenia warto zadbać o to, by ciało było co pewien czas podlewane tłuszczem. Dzięki temu ochroni ono własną soczystość i styl.